четвер, 2 квітня 2015 р.

Регіональна модель співпраці фахівця із соціальної роботи Пришибської сільської ради Кременчуцького РЦСССДМ Галушкіної Ганни Іванівни та соціального педагога Пришибської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Івахненко Оксани Юріївни


Виступ на спільному семінарі 15 квітня 2013 року
Люди можуть забути,  що ви сказали.
Можуть забути, що ви зробили.
Але ніколи не забудуть,  що ви змусили їх відчути.


До співпраці ми приступили з перших днів роботи, адже знайомі давно.
На фото – проведення спільного заходу з попередження торгівлі людьми, за матеріалами, наданими регіональним відділенням міжнародної організації «Ла-Страда».
Співставивши посадові інструкції, визначили такі спільні напрямки діяльності:
¨ Просвітницька робота
¨ Соціальна реклама
¨ Профілактична робота
¨ Соціальний супровід сімей, що опинились у складних життєвих обставинах
На фото – зустріч школярів із головою дільничної виборчої комісії.
Просвітницька робота здійснюється  за такими  напрямками:
ü Захист прав вразливих категорій населення     та неповнолітніх
ü Попередження насильства, торгівлі людьми
ü Формування навичок здорового способу життя, профілактика хвороб, що передаються статевим шляхом та ВІЛ-СНІДу
Форми просвітницької  роботи:  Бесіди, Лекції, Зустрічі, Соціальні ігри, Тренінги,  Обговорення за “круглим столом”, Ток-шоу
На фото – зустріч голови села Пришиб з учнями школи.
Профілактична діяльність спрямована на попередження жорстокості і насильства, запобігання поширенню тютюнопаління, вживання алкоголю, токсичних і наркотичних препаратів і прекурсорів, попередження бездоглядності, правопорушень та злочинності, ігрової та інших видів залежностей, запобігання захворювань на ВІЛ-СНІД та хвороб, що передаються статевим шляхом тощо.
В процесі профілактичної роботи використовуємо різні форми роботи: бесіди, лекції, зустрічі, тренінги, соціальні ігри…
На фото – проведення профілактичного заходу з попередження вживання наркотичних речовин, запобігання захворювань на ВІЛ-СНІД з використанням настільної соціальної гри «Фото-фішка».
Соціальний супровід сімей, що опинились у складних життєвих обставинах є провідним напрямом нашої спільної діяльності. Ми співпрацюємо на всіх етапах здійснення соціального супроводу: виявлення сімей, відвідування, вивчення, проведення колекційної роботи із сім’ями та наступний лонгітюдний моніторинг.
На фото – соціальне житло, надане багатодітній сім'ї з дитиною-інвалідом.  Діти в зв’язку з бездоглядністю були влаштовані до притулку, потім до навчальних закладів інтернатного типу. Мати притягалась до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків. Здійснюється постійний контроль за своєчасним прибуттям дітей на навчання, умовами перебування дітей вдома під час канікул, захистом їх прав, а також консультування членів сім'ї та профілактичні бесіди з ними.
З метою виявлення сімей, що опинились у СЖО використовуємо як власні спостереження, так і особисті повідомлення членів сімей під час бесід з ними, а також інформацію, отриману від жителів села, представників громадськості, органів місцевого самоврядування, місцевих органів виконавчої влади, представників організацій, установ і відомств (ССД, РЦППСР, ЦСССДМ, Районного штабу профілактики правопорушень і бездоглядності учнів знз, РЕС, Горгаз, Управління праці і соціального захисту, РАЦС, комісії з питань правового захисту дітей при голові РДА тощо), від правоохоронних органів (кримінальної міліції в справах дітей, адвокатури, прокуратури, суду). При цьому ми постійно обмінюємося отриманою інформацією щодо ново виявлених родин у СЖО.
На фото – сім’я дитини, схильної до пропусків занять під час проведення рейду «Урок» за участю представників районних служб. Здійснюється щоденний контроль відвідування занять дитиною, консультування та профілактичні бесіди з членами сім'ї,  проводяться відвідування сім'ї з метою з'ясування причин відсутності дитини на заняття, повернення дитини на навчання, в тому числі спільно з працівниками сільської ради, правоохоронних органів, направлялись відповідні подання до виконкому сільської ради, районного штабу профілактики, ССД, проведено обстеження дитини РПМПК. Мати дитини притягалась до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків.
Відвідуючи родини, що опинились у СЖО, ми здійснюємо  не тільки обстеження житлово-побутових умов сімей, документалізація результатів, а іще й   вивчаємо ситуацію безпосередньо в родині.
Надзвичайно важливим є залучення членів родин до встановлення контакту та створення передумов для подальшої співпраці. Без цього подальша робота з родиною не може бути успішною.
Також здійснюємо планування подальшої роботи відповідно до ситуації в родині, надаємо першочергову інформацію щодо подолання складних життєвих обставин сім'ї , плануємо наступне відвідування.
По закінченню відвідування сім'ї спільно обговорюємо  дефініції, глосарій, оскільки тут можуть виникнути розбіжності, які необхідно узгодити.
На фото – третє покоління сім'ї , що з моменту її переїзду до нас перебуває під супроводом. Діти не мали ні свідоцтв про народження, ні навіть довідок з пологового будинку. Для призначення державних виплат багатодітній малозабезпеченій сім'ї їй надали тимчасову реєстрацію, втративши яку згодом, дорослі діти мали труднощі в реєстрації власних дітей. Членам сім'ї надається консультативна допомога, матеріальна підтримка через благодійні фонди, практична допомога в оформленні документів для призначення соціальних виплат тощо.
Для того, щоб допомога, надана сім'ї  СЖО, була ефективною, важливо провести глибоке вивчення проблем родини. Для вивчення сімей СЖО використовуємо:
Ø Обмін інформацією щодо виявлених проблем сімей
Ø Індивідуальні бесіди
Ø Індивідуальні бесіди
Ø Направлення запитів до установ, відомств з метою отримання додаткової інформації і уточнення отриманої раніше
Ø Соціально-педагогічна діагностика, ознайомлення з результатами та їх інтерпретація
Ø Обмін інформацією
На фото: багатодітна малозабезпечена сім'я, в якій внаслідок алкогольної залежності батька відбувся глибокий психологічний розлад членів родини, аж до стаціонарного психіатричного лікування матері. До співпраці довелось залучати інших рідних, консультувати їх з різних питань, повертати на навчання дітей, допомагати у працевлаштуванні батька.
За результатами вивчення проблем родини плануємо і проводимо корекційну роботу по виправленню ситуації в родині, подоланню нею СЖО. Ця діяльність передбачає проведення планування, консультування членів родини, запровадження корекційних заходів відповідно до характеру  і специфіки СЖО, а також соціально-перетворювальні заходи в тому числі по наданню або зміні соціального статусу членів родин.
Навіть після подолання СЖО, як показує досвід, існує небезпека виникнення нових або повернення старих проблем. Тому робота з сімєю продовжується далі у формі періодичного системного контролю за станом життєдіяльності родини та виконанням функціональних обов'язків родиною, або т.зв. лонгітюдного моніторингу.
На фото:
-          спільне відвідування сім'ї під час канікул після повернення дитини на навчання, з'ясування ситуації в сім'ї, вивчення взаємин між членами сім'ї, спільне обговорення шляхів розв’язання проблем сім'ї, зменшення їх травмую чого впливу на дитину.
-         Спільна презентація настільних соціальних ігор перед учнями школи
-         Використання соціальних ігор в просвітницькій, профілактичній та корекційній роботі.


Немає коментарів:

Дописати коментар